Σελίδες

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οι διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Σύμβαση της ΟΤΟΕ

Φτηνό, ευέλικτο δυναμικό με περικοπές μισθών και ευέλικτο ωράριο ζήτησαν οι Τραπεζίτες σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών και εκπροσώπων της ΟΤΟΕ.

Αναλυτικά ζήτησαν ονομαστική μείωση των μισθών από 15 – 20 % που θα επιτευχθεί  με διάφορους τρόπους όπως κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, μείωση από 15- 20% στα εισοδηματικά κλιμάκια, μείωση του επιδόματος πολυετίας και μεταφορά μιας σειράς επιδομάτων από την κλαδική σύμβαση στις επιχειρησιακές.

Αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας από τις 37 στις 39 ώρες, και ταυτόχρονα  ευελιξία στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων(8:00-18:00 το απόγευμα αντί για 7:45-15:15 που είναι σήμερα).

Κατάργηση τριτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, καθώς και κατάργηση πρόσθετων ημερών άδειας(χειμερινή).
Αυτά και άλλα αποτέλεσαν την πρόταση από τη μεριά των τραπεζών η οποία απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από την ΟΤΟΕ και ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 11 Μάρτη.

Απαράδεκτο και χαρακτηριστικό γραφειοκρατικού συνδικαλισμού αποτελεί το γεγονός ότι η ΟΤΟΕ ,με την κύρια ευθύνη να πέφτει στην ηγεσία της ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ  δεν μπήκε καν στο κόπο να ρωτήσει τους εργαζόμενους αν θέλουν έναν τέτοιο διάλογο ή όχι.
Όχι απλά δεν προηγήθηκε καμία συνέλευση που θα έδινε στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι τον τρόπο που θα διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, αλλά ακόμα και τώρα που η πρώτη φάση διαπραγματεύσεων έπεσε στο κενό η ΟΤΟΕ χωρίς πάλι να ρωτήσει κανέναν, ορίζει νέα συνάντηση. 
Η ηγεσία της ΟΤΟΕ με αυτόν τον τρόπο απαξιώνει πλήρως την δύναμη την οποία εκπροσωπεί, αυτή της Συλλογικής δράσης, απαξιώνει στη πράξη τη σημασία των Γενικών Συνελεύσεων, και αφήνει τους εργαζόμενους στη "γωνία" την ίδια ώρα που διαπραγματεύεται σε τραπέζια διαλόγου τα δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου