Σελίδες

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ολοι στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Εμπορικής Σάββατο 19 Οκτωβρίου

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ανακοίνωση  Οκτώβριος 2013

Με διαδικασίες express ο ΣΕΕΤ  προχωράει πρόωρα στη σύγκληση εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης με σκοπό τη διενέργεια εκλογών. Με αυτό το τρόπο γίνεται μία προσπάθεια να κουκουλωθεί πρόσκαιρα το μεγάλο και ουσιαστικό πρόβλημα που προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και εντάθηκε μετά την αποχώρηση της ΔΑΚΕ από τον Σύλλογο και αφορά την εκπροσώπηση του συνόλου των εργαζομένων στον νέο όμιλο.

Η παραίτηση των μελών της ΔΑΚΕ από το Δ.Σ. και τον Σύλλογο και η προσχώρηση τους στον Σύλλογο της ALPHA,  αποτελεί τυχοδιωκτική συνδικαλιστική κίνηση κόντρα στην έννοια της συλλογικής στάσης και δράσης με  μοναδικό στόχο τη διατήρηση του ρόλου του «αυλικού» στον «κήπο» της διοίκησης. Μόνο έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε την αποχώρηση μίας παράταξης, που ποτέ δεν διατύπωσε και δεν πάλεψε  μέσα στο Σύλλογο  για το αίτημα  της δημιουργίας ενός  ενιαίου συλλόγου και που μέχρι χτες καλούσε τους εργαζόμενους να επικυρώσουν τη πρόταση για τριετή θητεία του Δ.Σ. του ΣΕΕΤ.
Το μπλοκ «ΔΑΚΕ» - «επιστημονικός σύλλογος Εμπορικής» και της παράταξης «ενωμένος σύλλογος ALPHA BANK» στη λογική του «νταβατζή» πουλάει προστασία καλώντας τους εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής να διαγραφούν από τον ΣΕΕΤ και να γραφτούν στον Σύλλογο της ALPHA.
Από την άλλη διαπιστώνουμε ότι η απάντηση  του Συλλόγου απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση δεν βρίσκεται σε κόντρα με την παραπάνω λογική, αλλά απεναντίας την τροφοδοτεί, αφού   επικαλούμενοι το φιλότιμο, την ηθική  και το παρελθόν καλούν τους εργαζόμενους να παραμείνουν στον Σύλλογο χωρίς να γίνεται λόγος για προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου συλλόγου.
Το πρόβλημα της ενιαίας εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων από ένα σωματείο δεν μπορεί να λυθεί με μεταγραφές  από τον έναν σύλλογο στον άλλο. Όποιος προτείνει κάτι τέτοιο γελοιοποιεί και υπονομεύει τον ρόλο της οργανωμένης  συλλογικής  δράσης.
Κόντρα στη λογική του καιροσκοπισμού και της ηττοπάθειας, παραμένουμε στον ΣΕΕΤ όχι για να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση της ύπαρξης τριών (μαζί με τον σύλλογο της πρώην Ιονικής) Συλλόγων, αλλά για να παλέψουμε συλλογικά και συντεταγμένα προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος Σύλλογος με νέο καταστατικό που θα επικυρωθεί από όλους τους εργαζόμενους και θα εξυπηρετεί τη δημοκρατική λειτουργία ενός πολύ μεγάλου πλέον Σωματείου.
Σε έναν χρονικό ορίζοντα που δεν θα ξεπερνάει τη διάρκεια ενός έτους οφείλουμε όλοι να παλέψουμε με συγκεκριμένα βήματα ώστε να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί καταρχήν η βούληση από τις δυνάμεις του Συλλόγου και κατά δεύτερον η επίσημη δημόσια διατύπωσή της ως αίτημα-πρόσκληση προς τους Συλλόγους ALPHA και πρώην Ιονικής.

Καταψηφίζουμε τον απολογισμό δράσης του ΔΣ
Μετά την αποχώρηση της ΔΑΚΕ από τον Σύλλογο ξέσπασε ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ. Οι δύο αυτές παρατάξεις που σήμερα καταγγέλλουν η μία την άλλη για εργοδοτικό συνδικαλισμό μέχρι χτες προχωρούσαν χέρι, χέρι  και ευαγγελίζονταν μία ενότητα στο όνομα της οποίας,  καταγγέλλονταν με τόνους λάσπης οποιοσδήποτε ασκούσε κριτική στη συνδικαλιστική τους τακτική.

  • Μία συνδικαλιστική τακτική υποταγής και συμβιβασμού στις επιταγές των τραπεζιτών. 
  • Που εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στα εκβιαστικά και ψεύτικα διλήμματα που βάζει η εκάστοτε διοίκηση ή σύσσωμοι οι τραπεζίτες
  • Που αποθεώνει τα τραπέζια διαλόγου και συνδιαλλαγής με την εργοδοσία και καλλιεργεί τη λογική της ανάθεσης όπου κάποιοι συνδικαλιστές θα διαπραγματεύονται τα δικαιώματά μας, όπως συνέβη με τις διαπραγματεύσεις για τη κλαδική Σύμβαση Εργασίας όπου δεν έγινε σε καμία τράπεζα Γενική Συνέλευση.
  • Που καλλιεργεί την αυταπάτη ότι με την εργασιακή ειρήνη, τους συμβιβασμούς και τη συναίνεση μπορούμε να σώσουμε τις θέσεις μας και να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα τη στιγμή που Τρόικα -Κυβέρνηση  και εργοδοσία απαιτεί το ξήλωμα ακόμα και του τελευταίου κεκτημένου μας.  
  • Που υπονομεύει τη πάλη για τη δημιουργία ενός ενιαίου πανεργατικού κινήματος αφού οι ίδιες δυνάμεις στη ΓΣΕΕ μπροστά στη διάλυση του δημόσιου τομέα που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, μπροστά στο λουκέτο δεκάδων επιχειρήσεων με πρόσφατο παράδειγμα τη SPRIDER, μπροστά στο λουκέτο της ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ ,μπροστά στις επιστρατεύσεις με τις οποίες επιχειρούν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, επιδεικνύουν προκλητική αδράνεια αρνούμενοι να οργανώσουν πανελλαδικούς πανεργατικούς αγώνες και απεργίες.


Κανένα εργασιακό δικαίωμα δεν κατοχυρώνεται από υπογραφές και νόμους χωρίς την ύπαρξη συλλογικής δράσης και αγώνων. Αυτό αποδεικνύεται από τη καθημερινότητα των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής αλλά και της ΑLPHA η οποία διαρκώς χειροτερεύει. Η παραβίαση του ωραρίου η ολοένα και πιο συχνές απογευματινές συναντήσεις «συντονισμού» και «γνωριμίας», η δεδομένη πλέον απλήρωτη υπερωρία-υπερεργασία, οι ατομικές συμβάσεις,  η κατάργηση οδοιπορικών, οι παράλογες μετακινήσεις-αποσπάσεις εργαζομένων, η προκαταβολική ενημέρωση από τη διεύθυνση προσωπικού για την κατάργηση της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου από το νέο έτος, η απόλυση του συναδέλφου γιατρού  είναι προβλήματα για τα οποία μέχρι στιγμής ο Σύλλογος δεν έχει οργανώσει καμία ουσιαστική δράση-παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν και όσο δεν το κάνει τόσο οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται αφοπλισμένοι και υποταγμένοι μπροστά σε όλες της παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Διοίκησης.

Παλεύουμε για την ανατροπή του συμβιβασμένου-υποταγμένου-εργοδοτικού συνδικαλισμού

  • Ενάντια στη καταπάτηση και τη κατάργηση των δικαιωμάτων μας
  • Για την εξομοίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Υπερασπιζόμαστε τον οργανισμό Προσωπικού της Εμπορικής και όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα.
  • Για ένα σωματείο που δεν θα αναπτύσσει πελατειακές σχέσεις και λογικές ανάθεσης που δεν θα ταυτίζει τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών
  • Για ένα σωματείο που δεν θα αδιαφορεί μπροστά στον εργασιακό θάνατο χιλιάδων εργαζομένων αλλά θα συνστρατεύεται και θα συμπορεύεται με όλους του εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δεν θα τους υποτάσσει στις αποφάσεις των κυρίαρχων παρατάξεων, αλλά θα υλοποιεί αποφάσεις Γ.Σ

Ο ατομικός δρόμος δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για κανέναν, συσπειρωνόμαστε γύρω από το συλλογικό όργανο και τη συλλογική δράση, όχι για να ανεχτούμε τις λαθεμένες και επιζήμιες για τους εργαζόμενους συνδικαλιστικές πρακτικές των κυρίαρχων δυνάμεων  αλλά για να τις αλλάξουμε.

Για το δικαίωμα στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
Στις προηγούμενες εκλογές του ΣΕΕΤ η Αγωνιστική Παρέμβαση έστειλε μόνο δύο ανακοινώσεις. Στη συνέχεια η τότε διοίκηση κατάργησε τη δυνατότητα αποστολής mail (η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί) της συναδέλφου από την οποία είχαν σταλεί κάνοντας της μάλιστα και αυστηρή σύσταση με γράμμα. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε καταγγελία για αυτή τη μεθόδευση προς τον Σύλλογο, δεν υπήρξε καμία απάντηση και καμία φωνή διαμαρτυρίας από καμία παράταξη. Σήμερα η διοίκηση της ALPHA δίνοντας δείγματα γραφής για το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη συνδικαλιστική δράση  κάνει το ίδιο με τα lotus του Συλλόγου και των παρατάξεων του Δ.Σ. Άλλωστε και στον σύλλογο της ALPHA η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ καθώς και η ΕΣΑΚ αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα άνισης μεταχείρισης φίμωσης και συνδικαλιστικών διώξεων.
Ο αγώνας για την κατοχύρωση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης μέσα σε ένα σωματείο δεν αφορά μόνο αυτούς που κάθε φορά φιμώνονται, δεν αφορά μόνο όσους ανήκουν σε μία παράταξη-κίνηση ή πρωτοβουλία, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας και μας αφορά όλους αλλιώς πολύ σύντομα θα βρεθούμε ο καθένας μόνος του φιμωμένος απέναντι στις απαιτήσεις και τις μεθοδεύσεις  της Διοίκησης.
Παλεύουμε για έναν Σύλλογο που θα λειτουργεί δημοκρατικά και θα κατοχυρώνει την ελεύθερη και ισότιμη συνδικαλιστική δράση όλων.

Με όπλο την αλληλεγγύη και τον συλλογικό αγώνα
Σήμερα καταβάλλεται μία τιτάνια προσπάθεια από τη μεριά της Κυβέρνησης να καταπνίξει κάθε μορφή οργανωμένης συλλογικής δράσης, προκειμένου να εφαρμόσει πιο γρήγορα και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τα μνημόνια και τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλουν στη χώρα μας Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΝΤ και ΕΚΤ. Χρησιμοποιώντας τη θεωρία των δύο άκρων γίνεται μία προσπάθεια να ταυτιστεί η δράση της εγκληματικής φασιστικής νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής με τους αγώνες που δίνουν εργαζόμενοι νέοι και άνεργοι ενάντια στην επιβολή τη βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής. Η ποινικοποίηση της απεργίας με επιστρατεύσεις και νομικές αποφάσεις που τις κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές, η ποινικοποίηση του αγώνα των κατοίκων της Ιερισσού, οι συλλήψεις μαθητών που  συμμετείχαν σε καταλήψεις ενάντια σε αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις επιβεβαιώνει ότι η δύναμη του συλλογικού αγώνα και της απεργίας παραμένει ζωντανή και απειλητική για τα σχέδια τους.

Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική. Το success story της υποτελούς Κυβέρνησης Σαμαρά καταρρέει μπροστά στη πραγματικότητα που βιώνει ο Ελληνικός λαός και στις επιταγές των ευρωπαίων για ακόμα πιο σκληρά μέτρα.
Η ανάπτυξη που μας τάζουν αφορά το αλυσοδέσιμο της χώρας στα ιμπεριαλιστικά δεσμά των ξένων εταίρων, αφορά το ξεπούλημα των λιμανιών, της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΗ.ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ) και των νησιών, αφορά τους τριτοκοσμικούς  όρους  που θα πρέπει να πουλάμε την εργασία μας. Και όλα αυτά για να περάσει το υπερηχητικό τρένο της ανάπτυξης πάνω από εμάς.
Τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του κλάδου συνδέονται  με όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας.
Κανένας κλάδος και κανένας εργαζόμενος δεν βρίσκεται σε γυάλα!
Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας και της εργασίας μας αν δεν μιλήσουμε και κυρίως αν δεν παλέψουμε για την ανάπτυξη ενός ενιαίου πανεργατικού μετώπου ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή ξενόδουλη πολιτική των μνημονίων που πλήττει όλους τους τομείς της ζωής μας.
Δεν υιοθετούμε την Κυβερνητική προπαγάνδα που αναπαράγεται από όλους τους εντεταλμένους δημοσιογράφους που προτείνει «υπομονή», «υποταγή στις εντολές της Τρόικα», «κάτσε ήσυχα και θα σωθείς», «φάε τον διπλανό σου γιατί παίρνει λίγο καλύτερο μισθό από σένα».

Για ένα μαζικό πανεργατικό κίνημα ενάντια στη  μνημονιακή πολιτική

  • Ενάντια στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών κατακτήσεων στη μείωση των μισθών μας, στις απολύσεις
  • Ενάντια στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, του ξεπουλήματος της χώρας.
  • Για τη σύνδεση και τον συντονισμό του δικού μας αγώνα με τον αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές.
  • Για την ανατροπή της βάρβαρης Κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων που εξαθλιώνει τον λαό και  υποδουλώνει τη χώρα μας σε ξένα ιμπεριαλιστικά δεσμά.

Οι καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν αν δεν τις φέρουμε εμείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου