Σελίδες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Γενική Συνέλευση 28/6

Λεηλατούν τις ζωές και τις ψυχές μας.
Κοινό μέτωπο αγώνα με τους εργαζόμενους για την ανατροπή τους.
Όσοι το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να σπείρουν την αυταπάτη ότι  η κρίση και τα μνημόνια έχουν ημερομηνία λήξης  επικαλούμενοι την επερχόμενη ανάπτυξη διαψεύδονται περίτρανα. Η Κυβέρνηση πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις και τις επιταγές της Τρόικας συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την εφαρμογή αντεργατικών μέτρων την πολιτική των απολύσεων και του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, την επιβολή χαρατσιών και φόρων.  Η εργατική νομοθεσία ξηλώνεται ενώ ήδη εγκαινιάστηκαν οι ομαδικές   απολύσεις  στην Χαλυβουργία με το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να εγκρίνει την απόλυση 45 εργαζομένων.
Νέα αφαίμαξη των εργαζομένων από τις τράπεζες.
Οι τράπεζες συνολικά και η ALPHA ειδικότερα θέλουν μέσα από την κρίση που βιώνει η Ελληνική κοινωνία για άλλη μια φορά να βγάλουν υπέρογκα κέρδη. Κέρδη που και τώρα όπως και πριν θα καταλήξουν στις τσέπες τους. Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί κατά την πάγια  πρακτική τους η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αφαίμαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το άδειασμα της δικής μας τσέπης ,η αρπαγή όχι μόνο   των κεκτημένων που έχουμε μέσα από πολύχρονους αγώνες αλλά και η αρπαγή της ίδιας της ψυχής μας. Γι αυτό το λόγο βιώνουμε  τον τελευταίο χρόνο ένα πρωτόγνωρο ,εφιαλτικό και εργασιακά ανυπόφορο σοκ.

Η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου μας.
Την ίδια στιγμή η ηγεσία της  ΟΤΟΕ προσπαθεί να μας πείσει ότι οι τράπεζες είναι ένας εργασιακός παράδεισος. Τη στιγμή που γίνονται δεκάδες απλήρωτες υπερωρίες, ακόμη τα Σαβ/κα, το ωράριο έχει καταστρατηγηθεί πλήρως σε καταστήματα και διευθύνσεις, η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο και η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριαρχεί, η ΟΤΟΕ μας μεταφέρει με ζήλο τη διαβεβαίωση των τραπεζιτών ότι “τηρούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν υπάρχει καμία παραβίαση όσον αφορά ωράριο, άδειες, υπερωρίες, ενώ υπάρχει τεράστια μέριμνα για την απασχόληση!”
Ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ είναι κυρίαρχος στην ΟΤΟΕ εδώ και καιρό. Με το ζόρι προκηρύσσει απεργίες χωρίς καμιά προσπάθεια να τις οργανώσει, μην τυχόν διασαλευτεί η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών. Πλήρης άρνηση για συντονισμό και αλληλεγγύη με άλλους αγωνιζόμενους κλάδους. Διαλυτική η κατάσταση στα όργανα (υπολειτουργία Γενικού Συμβουλίου), παρακμιακή γραφειοκρατική αντίληψη και πρακτική, καμιά διάθεση για οργάνωση του κλάδου σε αγωνιστική κατεύθυνση.
Αυτή η συνδικαλιστική τακτική εκφράζεται στο σωματείο μας από την ΔΗΣΥΕ, η οποία μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις μειώσεις μισθών τις αυταρχικές μετακινήσεις που αναγκάζουν δεκάδες συναδέλφους να εξοριστούν από τον τόπο τους, μπροστά την καταστρατήγηση του ωραρίου, επιμένει να κρατάει το σωματείο σε αδράνεια. Κάνει σημαία τις προσφυγές τα ασφαλιστικά μέτρα και τις αγωγές και φροντίζει να μας ενημερώσει ότι δεν είναι καιροί για απεργίες και κινητοποιήσεις.
Καταψηφίζουμε τον απολογισμός δράσης του Συλλόγου μέχρι σήμερα γιατί:
Μπροστά στην καταγγελία της επιχειρησιακής σύμβασης και  τις μειώσεις μισθών, ο Σύλλογος χωρίς να καλέσει Γενική Συνέλευση αποφάσισε να εξαντλήσει την δράση του σε έναν νομικό αγώνα ατομικών αγωγών ορφανό από κάθε άλλη Συλλογική συνδικαλιστική παρέμβαση
Μπροστά στην προσπάθεια της τράπεζας να καταργήσει και τους δύο οργανισμούς alpha και πρώην Εμπορικής και να επιβάλλει έναν αντεργατικό οδοστρωτήρα η ηγεσία του Συλλόγου  εξάντλησε την παρέμβασή της στο να μας ενημερώσει ότι ο οργανισμός της πρώην Εμπορικής έχει ισχύ νόμου χωρίς να εξηγεί τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους εργαζόμενους.
Μπροστά στις δεκάδες μετακινήσεις αποσπάσεις που ανατρέπουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή των συναδέλφων δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Μπροστά στο καθεστώς της απλήρωτης υπερεργασίας-υπερωρίας καθώς και τις απογευματινές συναντήσεις ο Σύλλογος δεν έχει κάνει καμία απολύτως παρέμβαση σε μία κατεύθυνση που να καθοδηγήσει τους εργαζόμενους για τον τρόπο με  τον οποίο  μπορούν και  πρέπει να υπερασπιστούν το ωράριο.
Μπροστά στην απόφαση τιμωρητικού χαρακτήρα της διοίκησης να περιορίσει τις επιλογές των συναδέλφων της πρώην Εμπορικής σε 5 κατασκηνώσεις εκ΄ των οποίων καμία δεν είναι στον νομό Αττικής ο Σύλλογος εξάντλησε τη δράση του σε μία προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας η απόφαση της οποίας ακόμα αναμένεται.

Τι να κάνουμε.
Συνάδελφοι, ο ασκός του Αιόλου  έχει ανοίξει εδώ και καιρό.  Μέσα σε λίγους μήνες βρεθήκαμε με ρημαγμένους τους  μισθούς και με έναν οργανισμό ο οποίος μας θέλει διαθέσιμους ανά πάσα στιγμή στην τράπεζα και ταυτόχρονα αναλώσιμους αφού με το παραμικρό μπορούμε να βρεθούμε στον δρόμο της ανεργίας. Δεν έχουμε το περιθώριο λοιπόν να περιορίσουμε τη σημερινή συνέλευση στην επικύρωση ή όχι του απολογισμού δράσης.
Για να ανοίξουμε τον δρόμο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και της ανάκτησης της δύναμης που έχουμε ως μέλη σωματείου πρέπει να φύγουμε από δω με ένα σχέδιο αγώνα που να καλεί σε  απεργία. Σε συντονισμό με δυνάμεις του ομίλου και στην κατεύθυνση σύγκλισης με τα σωματεία των άλλων τραπεζών στις οποίες υλοποιούνται ίδιες πολιτικές αυτό το διάστημα(Πειραιώς– Εθνική).Απαίτηση η ΟΤΟΕ να πάρει θέση. Στόχος μέσα από αυτό η κήρυξη παντραπεζικής απεργίας και συμμετοχή στην ήδη ανακοινωμένη απεργία από την  ΑΔΕΔΥ   στις 9 Ιούλη.
Επιμένουμε να λέμε ότι όποιος σήμερα καλλιεργεί την αυταπάτη ότι ένας καλός δικηγόρος μπορεί να μας σώσει, κρατώντας τους εργαζόμενους στη γωνία να αναμένουν τις δικαστικές αποφάσεις, αχρηστεύει τη δύναμη του σωματείου
Επιμένουμε να λέμε ότι ιδιαίτερα σήμερα που η εργατική νομοθεσία ξηλώνεται δεν μπορούμε να εγκαταλείπουμε την συνδικαλιστική δράση και τον συλλογικό αγώνα
Επιμένουμε να λέμε ότι άλλος δρόμος πέρα  από την αγωνιστική πρωτοβουλία των εργαζομένων για επιβολή δράσεων και κινητοποιήσεων με σκοπό την διεκδίκηση π.χ διαφορετικού  οργανισμού προσωπικού, ανακοπή στην διοικητική αυθαιρεσία , σεβασμού της εργασιακής μας κουλτούρας, των ασφαλιστικών και οικονομικών κεκτημένων δεν υπάρχει.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους και λέμε
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.
Με την αγωνιστική μας στάση στο χώρο δουλειάς ,με την δύναμη που πρέπει να αντλούμε ο ένας από τον άλλο,με την δημιουργική σκέψη και το θάρρος υπεράσπισης της γνώμης μας καθημερινά και κόντρα σε κάθε τι μεμψίμοιρο που μας σερβίρουν  να ανοιχτούμε σε όλους τους συναδέλφους και να τους πούμε:
Σε όποιον σύλλογο και αν ανήκεις ,όποιον και αν ψηφίζεις ,ότι κι αν σου τάζουν για  την σωτηρία σου στο ίδιο καζάνι βράζουμε και στο ίδιο θα ψηθούμε. Άλλος δρόμος από την κινητοποίηση όλων μας για την αντίσταση στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε δεν υπάρχει.
Δράση σήμερα ή εργατικός κανιβαλισμός αύριο.
Τα γεγονότα ακολουθούν την μορφή χιονοστιβάδας. Οι συνδικαλιστικές πρακτικές και λογικές της υποταγής και του συμβιβασμού  είναι ανίκανες να μας βοηθήσουν .Όσοι από μας το καταλάβουν και υπερβούν τα συνήθη θα συμβάλουν στην προσπάθεια για ύπαρξη σωματείου οδηγό  για τα συμφέροντα των εργαζομένων της ALPHA. Όσοι συνεχίσουν στη λογική της μοναχικής περιπλάνησης ή στη λογική διατήρησης ενός μικρομάγαζου θέλουν δε θέλουν θα βρεθούν με ένα πουκάμισο αδειανό και τους εργαζόμενους στο απέναντι πεζοδρόμιο να κουνάνε το μαντήλι. Να βρούμε δίαυλο επικοινωνίας με τους εργαζόμενους της alpha και της πρώην Ιονικής ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για κοινές δράσεις .
Μην αφήσουμε μια «μαφία» όπως είναι η παράταξη «ενωμένος σύλλογος» να μας χρησιμοποιεί ώστε η τράπεζα, οι μέτοχοί και τα παραμάγαζά τους «εκεί που μας χρωστάγανε να μας παίρνουν και το βόδι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου