Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Φίμωση και αντιδημοκρατικές πρακτικές!

Ανακοίνωση-ανταπόκριση για την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΕΝ.Α.Σ,
που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιούνη

Η απαξίωση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων ως το ανώτατο όργανο αποφάσεων του συλλόγου  αποτελεί πάγια τακτική της ηγεσίας του Συλλόγου ΕΝ.Α.Σ.
Από τις εκλογές μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε μπροστά στην καταγγελία της Επιχειρησιακής Σύμβασης και τις μειώσεις μισθών, το ξήλωμα του ωραρίου, τις απλήρωτες υπερωρίες, και τις δεκάδες μετακινήσεις συναδέλφων εντός και εκτός νομού,  δεν πραγματοποιήθηκε καμία γενική συνέλευση ώστε οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν τους τρόπους αντίστασης σε όλα αυτά. Αντιθέτως επιλέχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και χωρίς την γνώμη των εργαζομένων ένας νομικός αγώνας μακριά από κάθε συλλογική-συνδικαλιστική δράση.  Ήταν αναμενόμενο λοιπόν ότι μία απολογιστική συνέλευση τέλη Ιουνίου θα είχε χαμηλή συμμετοχή.
Με δεδομένο ότι τα προβλήματα όχι απλά παραμένουν άλυτα αλλά εντείνονται –κατασκηνώσεις, ωράριο, μετακινήσεις- και σε μία περίοδο που βρισκόμαστε  αντιμέτωποι με την απόφαση της τράπεζας να επιβάλλει έναν οργανισμό προσωπικού που απελευθερώνει τις απολύσεις καταργεί το αμετάθετο καταργεί το πειθαρχικό καθώς και μία σειρά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, πιστεύουμε ότι η συνέλευση αυτή δεν έπρεπε να περιοριστεί στην επικύρωση ή όχι του απολογισμού, αλλά να φύγουν οι εργαζόμενοι με αγωνιστικές αποφάσεις που θα δεσμεύουν τους εκπροσώπους του Συλλόγου σε συγκεκριμένες δράσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κάλεσε τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν τον απολογισμό και κατέθεσε τρεις προτάσεις.

1. Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις  9 Ιούλη και απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά της Alpha με στόχο τη συσπείρωση των εργαζομένων ενάντια στον νέο οργανισμό προσωπικού που απελευθερώνει τις απολύσεις και εγκαινιάζει ένα «μαύρο» εργασιακό καθεστώς για όλους του εργαζόμενους του ομίλου καθώς και πρόταση προς την ΟΤΟΕ να καλύψει την απεργία.
2. Ανοιχτό συντονιστικό-επιτροπή αγώνα με τη συμμετοχή  συναδέλφων και εκτός Δ.Σ. που θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε να συγκληθούν περιφερειακές γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, ανοιχτές σε όλους τους εργαζόμενους alpha και πρώην Εμπορικής ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το ξεδίπλωμα κοινών δράσεων μπροστά στα κοινά προβλήματα.
3. Έκτακτη Γενική Συνέλευση τον Οκτώβρη με θέμα το ζήτημα της διάσπασης των εργαζομένων σε τρεις Συλλόγους καθώς και όλα τα τρέχοντα προβλήματα.
Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης με ευθύνη του προέδρου  και υπό την καθοδήγηση της ΔΗΣΥΕ αρνιόταν να θέσει προς ψήφιση οποιαδήποτε πρόταση με το πρόσχημα ότι το Δ.Σ. έχει πάρει αποφάσεις για τα παραπάνω ζητήματα και άρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να προτείνουν ή να αποφασίσουν κάτι άλλο από αυτές..!
Έτσι αφού ενημερωθήκαμε ότι το Δ.Σ. θα κρίνει (και όχι οι εργαζόμενοι) πότε θα καλέσει Γενική Συνέλευση, επίσης το Δ.Σ. θα κρίνει(και όχι οι εργαζόμενοι) πότε θα καλέσει απεργία καθώς  και ότι  βλέπουν θετικά την δημιουργία ανοιχτών επιτροπών, κατέληξαν ότι δεν υπάρχει λόγος να μπουν οι προτάσεις αυτές προς ψήφιση. Μετά από αντιπαράθεση και παρεμβάσεις συναδέλφων μπήκε προς ψηφοφορία  η πρόταση για απεργία (χωρίς να γίνει καταμέτρηση) η οποία παρ΄ ότι δεν πέρασε στηρίχτηκε από πολλούς συναδέλφους!
Αντίστοιχη ήταν η στάση της ΔΗΣΥΕ και απέναντι στην πρόταση της ΕΣΑΚ για το ζήτημα των κατασκηνώσεων. Με το πρόσχημα ότι η πρόταση της ΕΣΑΚ και η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αντιπαραθετικές(κάτι που δεν ίσχυε) και αφού έθεσε προς ψήφιση την πρόταση του Δ.Σ. η οποία στηρίχτηκε από τη  πλειοψηφία των συναδέλφων στην συνέχεια αρνήθηκε να θέσει προς ψήφιση την πρόταση της ΕΣΑΚ-κάτι που όφειλε να κάνει ακόμα και αντιπαραθετικές να ήταν.

Ουσιαστικά το προεδρείο με ευθύνη του προέδρου-μέλους της ΔΗΣΥΕ- παραβίασε το αυτονόητο δικαίωμα όλων των εργαζομένων να θέτουν είτε μεμονωμένα είτε ως παρατάξεις  προτάσεις προς ψήφιση στο σώμα της Γενικής Συνέλευση, επιβεβαιώνοντας με θλιβερό τρόπο για άλλη μία φορά ότι η ηγεσία του σωματείου όχι απλά αρνείται να συντονίσει και να συσπειρώσει τους εργαζόμενους σε μία αγωνιστική κατεύθυνση αντίστασης στην επίθεση ου δεχόμαστε αλλά επιμένει να κρατά τα μέλη του σωματείου στην γωνία σε θέση παρατηρητή-χειροκροτητή των αποφάσεων που παίρνουν για μας χωρίς εμάς. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο οι Γενικές Συνελεύσεις απαξιώνονται-κουρελιάζονται και καταλήγουν τελικά να είναι αναντίστοιχες για τα γεγονότα που πραγματεύονται από πλευράς κόσμου .

Αυτή  την αντιδημοκρατική τακτική δεν είναι η πρώτη φορά που την συναντάμε και δεν μας εκπλήσσει.
Κάθε φορά που η ηγεσία του σωματείου ΔΗΣΥΕ (και παλαιότερα ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις πέρα από αυτά που οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει, παραβιάζουν το καταστατικό λειτουργίας του σωματείου και μεθοδεύουν πρακτικές φίμωσης προκειμένου να τις σταματήσουν.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ παρέα χαρακτήριζαν ως επικίνδυνους εργαζόμενους που είχαν πάρει την πρωτοβουλία να μαζέψουν υπογραφές για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης.
Συνάδελφοι,
Για να μπορεί ένα σωματείο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει πρώτα και κύρια να μπορεί να διασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία όλων των Συλλογικών διαδικασιών και πρωτίστως της Γενικής Συνέλευσης.
Ο δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας δεν μπορεί παρά να περνάει  μέσα από την ανασυγκρότηση των -απαξιωμένων σήμερα-συλλογικών διαδικασιών                                                    
Παλεύουμε
Για την ενεργή συμμετοχή και συσπείρωση όλων των συναδέλφων στο σωματείο, για μαζικές γενικές συνελεύσεις για το αυτονόητο δικαίωμα όλων στη διαμόρφωση  των αποφάσεων του σωματείου.
Για την δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου που δυστυχώς αποτελεί ακόμα ζητούμενο.

Υ.Γ.1 το site του Συλλόγου μας  δημιουργήθηκε-όπως μας ενημέρωσαν- προκειμένου να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η επικοινωνία το σωματείου με τα μέλη του. Στήθηκε και λειτουργεί με έξοδα του ταμείου του Συλλόγου μας και δεν μπορεί παρά να ανήκει σε όλα τα μέλη. Θεωρούμε λοιπόν ότι κάθε συνάδελφος ομάδα συναδέλφων ή παράταξη εντός και εκτός Δ.Σ. έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του μέσα από αυτό.
Με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει!
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία μετά τις εκλογές έστειλε αρκετές ανακοινώσεις στο
email του Συλλόγου και μάλιστα στις τελευταίες ζητούσαμε συγκεκριμένα να αναρτηθούν.
Καμία από αυτές δεν αναρτήθηκε και δεν λάβαμε καμία εξήγηση-απάντηση.
Υ.Γ.2 Επειδή ο δημοκρατικός προσανατολισμός ενός σωματείου δεν κρίνεται στα ευχολόγια και στις κορώνες που ο καθένας μπορεί εύκολα να ξεστομίζει, αλλά στην καθημερινή πρακτική και την ισότιμη αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων θα πρέπει να καταδικαστούν τέτοιες πρακτικές που δεν διαφέρουν στην ουσία τους από αυτό που βλέπουν οι συνάδελφοι στο σωματείο της alpha.
Υ.Γ.3 Ας αναλογιστούμε πόσο επίκαιρη είναι η πρόταση που κάναμε για απεργία στις 9 του Ιούλη όταν σήμερα η Διοίκηση μας ενημέρωσε για την νέα περικοπή στις μισθολογικές αποδοχές μας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Εργαζομένων πρώην Εμπορικής-Alpha

Τις ανακοινώσεις μας μπορείτε να διαβάσετε στο 
http://protovoulia-alpha.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου