Σελίδες

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Να διδαχθούμε από το παρελθόν 
«Οι εργαζόμενοι στην Εμπορική με οδηγό το Σύλλογό τους θα περάσουν την αντεργατική καταιγίδα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες... »
«Όλοι ενωμένοι γύρω από το Σύλλογο θα βαδίσουμε στο μέλλον με σιγουριά.»
Με αυτά τα λόγια έκλεινε η ανακοίνωση του Συλλόγου Νο78 17/02/2012 ώστε να παρουσιαστεί η υπογραφή της  επιχειρησιακής σύμβασης με τις προβλεπόμενες μειώσεις ως μία επιτυχία που θα μας διασφάλιζε το μέλλον.
Λίγο καιρό αργότερα η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι χωρίς τη δική μας πάλη κανένας εκπρόσωπος και καμία παράταξη δεν μπορεί να μας διασφαλίσει το μέλλον δια της ανάθεσης και μέσα από τραπέζια διαλόγου στα οποία επιδιώκεται η «εργασιακή ειρήνη» σε περίοδο γενικευμένης επίθεσης. 
Είναι σήμερα περισσότερο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η υιοθέτηση των εκβιαστικών διλημμάτων  που θέτουν κάθε φορά οι εργοδότες, όχι απλά δεν μπορεί να αποτελεί λύση στα προβλήματά μας, αλλά μας οδηγεί αφοπλισμένους μπροστά σε νέους εκβιασμούς. Είναι σήμερα περισσότερο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η συνδικαλιστική τακτική του συμβιβασμού με την εργοδοσία και η λογική του μικρότερου κακού δεν διασφαλίζει τίποτα και κανένα.  

Για να μπορέσουμε πραγματικά να αντισταθούμε στη νέα αντεργατική καταιγίδα και να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα μας χρειάζεται να δώσουμε εμείς οι ίδιοι ένα μαζικό, επίμονο και παρατεταμένο αγώνα.

Τι έχουμε μπροστά μας 
Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος και σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώθηκε και η πώληση της Εμπορικής στην Alpha bank. Δε χρειάζεται να έχουμε πληροφορίες εκ των έσω, ούτε να είμαστε προφήτες για να καταλάβουμε ότι στο νέο τραπεζικό σχήμα θα είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες οι τραπεζοϋπάλληλοι που θα περισσεύουν, αφού δεν γίνεται να λειτουργούν δυο καταστήματα της ίδιας τράπεζας σε απόσταση 100 μέτρων. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι η νέα διοίκηση μετά το κλείσιμο καταστημάτων θα επιδιώξει να προχωρήσει σε απολύσεις, ειδικά τώρα που τα νέα μέτρα τις ευνοούν, αφού μειώνονται οι αποζημιώσεις. Είναι βέβαιο ότι οι διοικήσεις των νέων τραπεζικών σχημάτων θα αμφισβητήσουν συνολικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και θα επιδιώξουν μείωση του εργασιακού κόστους, όχι επειδή θέλουν το «κακό μας», αλλά επειδή έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα τους και αυξάνονται τα κέρδη τους. Είναι επίσης βέβαιο ότι μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης, το Φλεβάρη του 2013, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για το ξήλωμα όλων των εργασιακών κεκτημένων του κλάδου. Θα ακολουθήσουν την πετυχημένη τακτική «διαίρει και βασίλευε».Ο νέος εργοδότης είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να διχάσει και να χωρίσει τους εργαζόμενους σε ευνοημένους και μη, ώστε να σπάσει την ενότητά μας και να περιορίσει τις αντιδράσεις μας. Είτε θα μας χωρίσουν σε παλιούς και νέους ή σε εργαζόμενους Alpha και εργαζόμενους Εμπορικής ή σε αυτούς που έχουν συλλογική σύμβαση και σε αυτούς που έχουν ατομική. Με όποιο τρόπο κι αν επιχειρήσουν να μας διασπάσουν δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε.
Να μην φτάσουμε στο σημείο να ανακουφιζόμαστε επειδή απέλυσαν εργαζόμενους της Alpha και όχι της Εμπορικής, επειδή απέλυσαν το διπλανό μας και όχι εμάς, γιατί τότε σίγουρα θα είμαστε οι επόμενοι!!

Οι τραπεζίτες οργανώνονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να οχυρωθούν απέναντι στην κρίση. Να κάνουμε το ίδιο και εμείς. 
Οι συγχωνεύσεις των τραπεζών και αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους της Εμπορικής, αλλά όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και γι΄αυτό το λόγο απέναντι σε αυτή την επίθεση πρέπει να απαντήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι της Αγροτικής και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έδωσαν αγώνα με απεργιακές κινητοποίησες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά τον έδωσαν μόνοι τους. Η ΟΤΟΕ παρότι γνωρίζει ότι αμφισβητούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων όλων των τραπεζών, αρνήθηκε και αρνείται να συντονίσει τους εργαζόμενους του κλάδου σε έναν από κοινού αγώνα και απέναντι σε αυτή την επίθεση απαντάει με χαρτοπόλεμο. Εδώ και αρκετό καιρό εμφανίζεται το ένα δελτίο τύπου μετά το άλλο με ενημερώσεις, καταγγελίες, αγώνα και αλληλεγγύη που αρχίζουν και τελειώνουν σε μία κόλλα Α4. Η συνδικαλιστική πρακτική του λεκτικού «τσαμπουκά» που, όμως, δε συνοδεύεται από καμία άλλη ενέργεια, όχι απλά απαξιώνει  κάθε έννοια αγώνα και αλληλεγγύης και γελοιοποιεί το ρόλο του κλαδικού σωματείου, αλλά υπονομεύει και κάθε απεργιακό αγώνα όπως συνέβη με την Αγροτική και το ΤΤ.

Τα προβλήματά μας συνδέονται με τη γενική πολιτική κατάσταση
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να ψηφίσει ένα γιγαντιαίο πακέτο μέτρων που θα οδηγήσουν στην εξόντωση μισθωτών και συνταξιούχων, θα βάλει ταφόπλακα στα αγαθά της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, θα δημιουργήσει ένα εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον και θα επισπεύσει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. 
Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ  σαν «εταίροι» που αγωνιούν για την επίλυση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος και η πολιτική της τρόικα, σαν ένα αναγκαίο σχέδιο σωτηρίας της χώρας. Παρ΄ όλα αυτά μετά από κάθε πακέτο μέτρων και κάθε νέο μνημόνιο που υιοθετείται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η τελευταία βυθίζεται σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Οι Ευρωπαίοι «εταίροι» με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, επιδιώκουν τη σύναψη νέων ληστρικών οικονομικών συμφωνιών υπό τη μορφή «δανειακών συμβάσεων», την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου της χώρας και τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια ελεύθερη οικονομική ζώνη, δηλαδή σε έναν επενδυτικό παράδεισο όπου το κεφάλαιο θα δρα σε συνθήκες απόλυτης ασυδοσίας. 

Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στους αγώνες 
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, παρόμοιο με αυτά που αρκετές φορές ο Ελληνικός λαός  κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Ή θα δεχτούμε να γίνουμε δούλοι στην ίδια μας τη χώρα και να υποθηκεύσουμε  το παρόν και το μέλλον μας, ή θα βαδίσουμε τον δρόμο του αγώνα. Και αυτό ακριβώς οφείλουμε από την αρχή να κάνουμε καθαρό. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό χαρτί που ρίχνοντάς το σε μία κάλπη θα φέρει σωτήρες. Δεν υπάρχει ατομικός δρόμος που να οδηγεί σε διέξοδο, και όσο και αν προσπαθεί κανείς, είναι αδύνατο να μένει όρθιος όταν όλα γύρω του καταρρέουν. Αυτή τη μάχη ή θα τη δώσουμε όλοι μαζί ή θα μας νικήσουν! Να μην υποκύψουμε στα συνήθη αντεπιχειρήματα του «χαμένου μεροκάματου» ή της «ματαιότητας των αγώνων», τα οποία μόνο ηττοπάθεια και αποσυσπείρωση έχουν να προσφέρουν. Να πιστέψουμε ξανά στην αστείρευτη δύναμη των αγώνων που όλοι μαζί εμείς θα πρέπει να δώσουμε με την πεποίθηση ότι εκεί βρίσκεται η μόνη πραγματική διέξοδος!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Για να έχει αξία η σημερινή γενική συνέλευσης πιστεύουμε ότι πρέπει να φύγουμε από δω με αποφάσεις που θα οχυρώνουν τα δικαιώματά μας.
Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι των δύο τραπεζών έχουν πλέον τον ίδιο εργοδότη προτείνουμε:
Ανοιχτή συνάντηση των διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Εμπορικής και του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων της  Alpha bank σε ημέρα και ώρα που να μπορεί να τη παρακολουθήσει κάθε εργαζόμενος   μέχρι τις  10 Νοεμβρίου με στόχο οι  εκπρόσωποι των δύο συλλόγων να δεσμευτούν από κοινού ότι δε θα δεχτούν:

Καμία αλλαγή στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα
Καμία περικοπή μισθών
Καμία παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων
Καμία απόλυση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου